Glaszetters overzicht

Alle glaszetters uit Nederland. Overzicht met contactgegevens van een glashandel bij u uit de regio!

Zonwerend glas

Hoewel de kans vrij groot is dat je wel kunt genieten van het zonnetje, kan het soms ook wel een beetje teveel van het goede zijn. Zeker in de zomer mag het van jou waarschijnlijk af en toe wel ietsje minder warm zijn. Helaas is er niet heel veel aan de hitte buiten te doen, maar kun je er wel voor zorgen dat je in je woning een aangename temperatuur hebt. Dit kun je bijvoorbeeld voor elkaar krijgen door middel van een goed geïsoleerde woning. Je zou dan eens kunnen laten kijken naar vloerisolatie, spouwmuurisolatie, maar ook naar je ramen. Een van de manieren om je woning echt lekker tegen de zon te beschermen is door middel van zonwerend glas.

Wat doet zonwerend glas?

Je kunt het waarschijnlijk al wel een beetje raden door de naam, maar zonwerend glas houdt kort gezegd zonlicht tegen. Natuurlijk zal zonwerend glas niet al het licht tegenhouden, maar het zal een stuk minder je huis binnen laten dan normaal enkel of dubbel glas bijvoorbeeld. Je kunt last hebben van de zon door de hitte, maar het kan ook verblindend zijn of schitteringen op beeldschermen veroorzaken. Om dit tegen te gaan, is zonwerend glas dus een van de opties waar je uit kunt kiezen. Uiteraard zul je wel nog steeds kunnen genieten van natuurlijk licht, maar zal het niet meer teveel licht zijn.

Wat zijn de voordelen van zonwerend glas?

Nu je een beetje weet wat zonwerend glas doet, is het tijd om te kijken naar de voordelen die aan zonwerend glas zitten. Hieronder staan enkele voordelen onder elkaar:


  • Het belangrijkste voordeel is het doel waarvoor zonwerend glas is gemaakt. Het zal ervoor zorgen dat de warmte buiten blijft, maar dat je wel kunt genieten van het zonlicht.

  • Verder zal zonwerend glas ervoor zorgen dat je minder geld kwijt bent aan bijvoorbeeld het afkoelen van je woning. Dit hoeft immers een stuk minder te gebeuren als er minder warmte je woning binnendringt.

  • Verder hoef je meestal niet nog meer maatregelen te treffen om de zon buiten te houden. Als je zonwerend glas in je woning hebt laten zetten, zal dit doorgaans meer dan genoeg zijn. Je hoeft dus niet ook nog eens geld uit te geven aan andere soorten zonwering, zoals zonneschermen.

  • Verder vinden relatief veel mensen zonwerend glas een smaakvollere soort van zonwering dan bijvoorbeeld een zonnescherm. 

Wat zijn de nadelen van zonwerend glas?

Zonwerend glas heeft echter ook een aantal nadelen waar je misschien op wilt letten. Enkele nadelen staan hieronder op een rijtje:


  • Het is dan misschien wel mooier dan een zonnescherm, maar een zonnescherm is dan vaak wel weer effectiever dan zonwerend glas. Als de zon namelijk niet eens binnenkomt, zal dat wel schelen.

  • Verder zit er over zonwerend dubbel glas vaak extra coating. Dit zal nog minder licht binnenlaten en kan misschien wel erg donker zijn.

  • Als laatste werken zonwerend glazen altijd. Ook in de koudere periodes waarin je misschien juist wel wilt kunnen genieten van de warmte van de zon.