Glaszetters overzicht

Alle glaszetters uit Nederland. Overzicht met contactgegevens van een glashandel bij u uit de regio!

Glas-in-lood

Je ziet het wel in kerken, maar ook in woningen is het helemaal niet gek om af en toe tegen te komen. Glas-in-lood is dan ook een zeer smaakvolle manier om je woning net dat beetje extra te geven. Hoewel je er misschien voor wilt kiezen om niet elk raam glas-in-lood te maken, kan glas-in-lood op een aantal plekken wel erg mooi zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om glas-in-lood in je deur te laten zetten. Hierdoor zal jouw deur echt uniek zijn en krijgt het het beetje extra dat het verdient. Er valt een heleboel te doen met glas-in-lood, maar wat kost het nou eigenlijk?

Kosten van glas-in-lood

Uiteraard zal dit enorm afhangen van jouw specifieke vraag en hoeveel je zou willen hebben, maar er kan wel een indicatie worden gegeven. Houd hierbij dus in je achterhoofd dat dit best wel eens flink kan verschillen per glashandel en glaszetter. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat glas-in-lood een heel stuk moeilijker is om te maken dan normaal glas. Verder is het ook nog eens zo dat er een heel stuk minder mensen glas-in-lood maken. Hierdoor is er vrij weinig aanbod, waardoor de prijzen betrekkelijk hoog kunnen worden. Je moet qua prijs dus ongeveer rekening houden met zo’n 300 euro per vierkante meter.

Wat is glas-in-lood eigenlijk?

Hoewel de kans zeer groot is dat je wel eens glas-in-lood hebt gezien, is het nog niet zo duidelijk wat het is. Het is een soort glas, maar dan met verschillende kleurtjes. Dit is dan ook eigenlijk precies wat het is. Het bestaat vaak uit een loden profiel, waar dan vervolgens allemaal kleine gekleurde stukjes glas in worden gelegd. Op deze manier kunnen er allemaal prachtige taferelen worden gecreëerd. Je hoeft er natuurlijk niks bijzonders op te laten maken. Zo kun je er ook altijd voor kiezen om gewoon een mooi stuk glas-in-lood te laten maken met simpele vormpjes. Verder is het misschien nog wel interessant om te weten dat dit natuurlijk een manier was van grote glasplaten maken in de Middeleeuwen. Toen was het immers een stuk minder vanzelfsprekend om een grote glasplaat te maken en had je dus zo’n constructie nodig.

Isoleert glas-in-lood goed?

Het korte antwoord hierop is nee. Dit betekent echter niet dat het niet goed kan isoleren. Als je namelijk voor een traditionele enkele glasplaat kiest, zal dit zeker niet zo goed isoleren als bijvoorbeeld dubbel glas of driedubbel glas. Je kunt er echter wel voor zorgen dat je kunt genieten van een mooi stuk glas-in-lood, terwijl je ook je woning isoleert. Hieronder staan twee manieren om voor een goed geïsoleerde woning met glas-in-lood te zorgen:


  • De eerste methode is de methode waarbij je ervoor kiest om een voorzetraam te laten plaatsen. Dit kun je dan aan zowel de binnen- als ook de buitenkant doen. Door het laagje lucht dat tussen het voorzetraam en je glas-in-lood zit, zal dit je woning een stuk beter isoleren dan voorheen. Het kan echter wel voor verkleuringen of schade aan je glas-in-lood zorgen.

  • Een andere optie is door met isolatiefolie aan de slag te gaan. Dit is zeker niet ideaal, maar het is ook zeker beter dan niet isoleren.