Glaszetters overzicht

Alle glaszetters uit Nederland. Overzicht met contactgegevens van een glashandel bij u uit de regio!

Brandvertragend glas

Je hoopt natuurlijk nooit dat dit gebeurt, maar helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Je kunt daarom nooit uitsluiten dat het jou en jouw woning eens overkomt. Een brand gebeurt gelukkig niet vaak, maar als het gebeurt kan dit ongelooflijk veel schade opleveren. Dit gaat dan om zowel fysieke, maar ook mentale schade. Je wilt er dan dus ook voor zorgen dat je woning zo goed mogelijk beschermd is tegen brand. Mocht het dan een keer zo zijn dat er brand uitbreekt, dan zal de schade misschien beperkt blijven. Een van de manieren die je kunt gebruiken om de schade van brand te beperken is door brandvertragend glas te laten zetten.

Waarom zou je investeren in brandvertragend glas?

Zoals de naam al zegt is brandvertragend glas dus glas dat de brand vertraagt. Het zal er dus in principe niet voor zorgen dat de brand opeens zal stoppen. Je kunt je dus afvragen wat het nut van brandvertragend glas dan is. Je wilt toch dat de brand zo snel mogelijk stopt? Natuurlijk is dat zeker ook zo, maar nog belangrijker is het dat jij en jouw gezin zo snel mogelijk uit je woning kunnen komen. Vuur kan ongelooflijk snel om zich heen grijpen, dus alles wat ervoor zorgt dat jij en jouw gezin meer tijd hebben om weg te komen, is mooi meegenomen. Hierdoor geef je ook de brandweer meer tijd om het vuur onder controle te krijgen en kun je misschien zelfs wat extra schade aan je woning helpen voorkomen.

Waardoor werkt brandvertragend glas?

Als je kijkt naar glas dat niet speciaal gemaakt is om brandvertragend te zijn, zul je zien dat dit glas al vrij snel zal breken. Als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten te groot wordt, dan zullen de ruiten springen. Dit is natuurlijk helemaal niet wenselijk, want deze scherven kunnen vervolgens ook weer mensen verwonden. Brandvertragend glas heeft dan onder andere het voordeel dat het wel tegen die hitte kan. Het zal dus vrijwel niet kunnen exploderen en is daarom een stuk veiliger. Verder zit er in brandvertragend glas vaak een laag silicaat. Dit zal gaan uitzetten bij brand, waardoor het als schild tegen de vlammen en de hitte zal gaan dienen.

Wat houden de classificaties bij brandvertragend glas in?

Zoals bij veel soorten glas, zijn er ook bij brandvertragend glas allemaal classificaties te vinden. Hieronder staan de drie classificaties die je meestal tegen zult komen:


  • Zo kan brandvertragend glas de classificatie E hebben. Dit houdt in dat het glas in ieder geval niet zal breken als er brand uitbreekt. Als het vuur het glas echter heeft bereikt, kan het wel gaan breken. Dit is de laagste classificatie die brandvertragend glas kan hebben.

  • Dan heb je ook nog classificatie EI. Dit is weer een stuk beter dan de vorige. Als het vuur hier het glas bereikt, mag het nog steeds niet breken. Verder zal het ook geen rook of vlammen doorlaten.

  • Als laatste heb je de classificatie EW. Dit is eigenlijk hetzelfde als classificatie EI, maar dan nog beter. Dit zal echt bestand moeten zijn tegen de allerhoogste temperaturen die bij een brand kunnen voorkomen.