Glaszetters overzicht

Alle glaszetters uit Nederland. Overzicht met contactgegevens van een glashandel bij u uit de regio!

Gehard glas

Over het algemeen staat glas er niet om bekend om heel stevig te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel inbraken plaatsvinden omdat inbrekers een ruit vrij gemakkelijk in kunnen slaan. Nu vraag je je misschien af of er een mogelijkheid is om glas wat harder te maken. Dit is dan ook precies wat gehard glas is. Gehard glas lijkt heel erg op normaal glas, maar kan veel beter tegen temperatuurverschillen en is ook een stuk moeilijker in te slaan. Mocht veiligheid van groot belang zijn, dan kan gehard glas best een goede optie zijn.

Hoe wordt gehard glas gemaakt?

Het kan best interessant zijn om te weten hoe gehard glas wordt gemaakt. Zeker gezien het feit dat glas normaal gesproken niet zo stevig is, is het wel bijzonder dat glas toch stevig kan worden gemaakt. In praktijk komt het er eigenlijk simpelweg op neer dat een glasplaat in een heel hete oven wordt gelegd. Het glas wordt dan langzaamaan een beetje zachter en op een gegeven moment zal het dan opeens heel snel worden afgekoeld. De glasplaat wordt dan weer hard, maar er treden ook trekspanningen en drukspanningen op in de glasplaat. Deze spanningen zorgen ervoor dat gehard glas zoveel harder is dan regulier glas.

Wat zijn de voordelen van gehard glas?

Je weet nu dus dat gehard glas hard is en je weet ook grofweg hoe dat komt. Nu is het dan toch echt tijd om eens te kijken naar de andere voordelen van gehard glas. Enkele voordelen van gehard glas staan hieronder op een rijtje:


  • Als eerste is gehard glas tegen zeer hoge temperaturen bestand, maar ook tegen zeer lage temperaturen. Zo is dit bijvoorbeeld een goede keus als je een brandvertragende glasplaat zoekt of veel te maken hebt met temperatuurwisselingen.

  • Daarnaast is het zeer goed bestand tegen stompe voorwerpen. Mocht een inbreker jouw woning dus binnen willen dringen door je ruit in te slaan, dan gaat dan een heel stuk lastiger dan anders het geval had kunnen zijn.

  • Mocht gehard glas onverhoopt toch breken, dan zal dat op een dusdanige manier gebeuren, dat je je er dikwijls niet aan zult verwonden. Het zal namelijk niet uiteenspatten in scherpe scherven, maar eerder uiteenvallen in kleine, ongevaarlijke stukjes.

Wat zijn de nadelen van gehard glas?

Hoewel het met veel dingen al een stuk beter is dan regulier glas, zijn er toch een paar zaken waar je misschien van af wilt weten voordat je gehard glas bij jou gaat laten installeren. Hieronder staan daarom ook nog een aantal nadelen van gehard glas op een rijtje:

  • Zo is het dan misschien wel goed bestand tegen stompe voorwerpen, maar scherpe en puntige voorwerpen kunnen het glas nog steeds redelijk makkelijk breken. Als je echt op zoek bent naar een inbraakveilig stuk glas, zou je naar inbraakwerend glas kunnen kijken.

  • Ook zal er bij een breuk niet een klein stukje glas openbreken, maar zal een groot deel van het glas opengaan. Als je glas dus breekt, is het ook echt goed stuk.